Żurawina może ograniczyć kryzys antybiotykoodporności

Nowe badania wskazują, że cząsteczki żurawiny sprawiają, że bakterie są bardziej wrażliwe na antybiotyki i ujawniają podwójny mechanizm, dzięki któremu mogą funkcjonować.

Nadużywanie antybiotyków zarówno u ludzi, jak i u zwierząt doprowadziło do powstania odpornych na działanie leków bakterii. Przeludnienie, globalna migracja i słaba sanitacja to tylko niektóre z powodów, dla których problem oporności na leki się nasilił.

W tym kontekście naukowcy starają się wymyślić innowacyjne, a czasami niekonwencjonalne rozwiązania, które mogą pozbyć się odpornych na leki bakterii.

Powszechne przekonanie, że sok żurawinowy pomaga w leczeniu zakażeń dróg moczowych skłonił naukowców do przeprowadzenia badań, które okazały się być trafne. Po pierwsze, wyciąg z żurawiny tworzy membranę, która bardziej przepuszcza antybiotyk, a po drugie zakłóca mechanizm, którego bakterie zazwyczaj używają do eliminacji antybiotyku.

Naukowcy zdecydowali się wciąż kontynuować badania aby uzyskać jak najwięcej informacji.

Zaleca się także picie soku żurawinowego oraz spożywanie żurawiny, jeśli nie chcemy być odporni na antybiotyki.

SC Beauty Magazine

Chcesz wiedzieć więcej?

Czytaj publikacje ekspertów

odwiedź nasz blog