7 naturalnych antybiotyków – bezpieczne, skuteczne a nawet smaczne!

Niektóre substancje naturalne mają właściwości antybakteryjne, ale które z nich są bezpieczne oraz kiedy należy ich używać?

Oto siedem naturalnych antybiotyków:

CZOSNEK

Kultury na całym świecie od dawna używają czosnku zapobiegawczo oraz w leczeniu.
Badania wykazały, że czosnek może być skutecznym lekiem przeciw wielu postaciom bakterii, w tym salmonelli i Escherichia coli (E. coli). Czosnek może być również stosowany przeciwko gruźlicy.

MIÓD

Miód okazał się być pomocny w leczeniu ran przewlekłych, owrzodzeń, oparzeń i ran powstałych po przeszczepie skóry. Zapewnia on powłokę ochronną, która sprzyja wilgotnemu środowisku.

IMBIR

Badania wykazały zdolność imbiru do zwalczania szczepów bakterii. Naukowcy badają również możliwość imbiru do zwalczania choroby morskiej i nudności oraz do obniżenia poziomu cukru we krwi.

JEŻÓWKA PURPUROWA

Ekstrakt z jeżówki purpurowej może zabić wiele różnych rodzajów bakterii, w tym Streptococcus pyogenes (S. pyogenes). Może również zwalczyć zapalenie związane z zakażeniem bakteryjnym. Jest on dostępny do zakupu w sklepach stacjonarnych lub online.

GORZKNIK KANADYJSKI (ZŁOTY)

Gorzknik jest zwykle używany w produkcji herbaty lub kapsułek w leczeniu zaburzeń oddechowych i trawiennych. Jednak, może również zwalczać biegunkę bakteryjną i infekcje dróg moczowych.

GOŹDZIK

Goździki są tradycyjnie stosowane w procedurach stomatologicznych. Ekstrakt z goździka z wodą może być skuteczny w zabijaniu wielu  bakterii.

OREGANO

Niektórzy uważają, że Oregano wzmacnia układ odpornościowy i działa jako przeciwutleniacz. Może mieć właściwości przeciwzapalne.
Badania pokazują, że oregano jest jednym z bardziej skutecznych naturalnych antybiotyków, szczególnie, gdy jest on połączony z olejem.

SC Beauty Magazine

Chcesz wiedzieć więcej?

Czytaj publikacje ekspertów

odwiedź nasz blog