Skóra salamandry jak plaster

Białko wyizolowane ze skóry występującej w Azji krokodylotraszki himalajskiej (Tylototriton verrucosus) z rodziny salamandrowatych wspomaga proces gojenia się ran u myszy – wykazali badacze, których wnioski opublikował „The FASEB Journal”.

Brytyjscy naukowcy pracujący na zlecenie grupy Taylor & Francis przeprowadzili badania wskazujące na to, że ludzie wykazują ogólną preferencję dla opalonych twarzy, jednak za bardziej atrakcyjne uznają te, których odcień jest następstwem konsumpcji karotenoidów, a nie spędzania czasu na słońcu czy w solarium.

Karotenoidy to organiczne związki występujące w owocach i warzywach. Spożywane często i w dużych ilościach mogą nadawać skórze żółtopomarańczowe zabarwienie.

„Koloryzacja skóry może nastąpić na skutek dwóch odrębnych procesów: poprzez opalanie (w wyniku melanizacji) oraz poprzez asymilację owoców i warzyw (w wyniku trawienia karotenoidów)” – tłumaczą autorzy badania.

Badacze przygotowali zestawy zdjęć przedstawiające twarze o różnym stopniu i odcieniu zabarwienia. Następnie pokazali fotografie osobom badanym, prosząc o wybranie najatrakcyjniejszych wizerunków. Najpierw zaprezentowali w parach zdjęcia tej samej twarzy o wysokim i niskim stopniu zabarwienia. Oddzielnie te „melaninowe” i oddzielnie „karotenoidowe”.

To pozwoliło stwierdzić, że badani generalnie lubią opalone twarze, gdyż 86 proc. spośród nich wybrało wersje o wysokim stopniu zabarwienia karotenoidami, a 78,5 proc. zdecydowało się na wersje o wysokim stopniu zabarwienia melaniną.

Następnie zestawiono ze sobą twarze o wysokim stopniu zabarwienia, lecz różnym odcieniu (melaniny lub karotenoidów).

Tym razem 75,9 proc. uczestników badania uznało, że twarze zabarwione karotenoidami są bardziej atrakcyjne niż te pokazujące tradycyjną opaleniznę powstającą w wyniku produkcji melaniny.

Zwykle za atrakcyjne uważamy osoby, które wyglądają zdrowo. Być może koloryt nadawany przez karotenoidy jest postrzegany właśnie jako oznaka dobrego stanu zdrowia. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko zabierać się za jedzenie owoców i warzyw.

źródło: PAP

Chcesz wiedzieć więcej?

Czytaj publikacje ekspertów

odwiedź nasz blog