Dłuższe żucie zapewnia smuklejszą sylwetkę

Osoby, które dwuipółkrotnie dłużej niż zwykle przeżuwają pokarmy mogą wchłaniać nawet o 12 proc. mniej kalorii, co bardziej chroni je przed nadwagą i otyłością – pisze „American Journal of Clinical Nutrition”.

Przekonuje o tym Jie Li z uniwersytetu medycznego w Harbin w Chinach, który podczas śniadania obserwował 14 osób otyłychi 16 innych o prawidłowej masie ciała. Chiński uczony badał też jak ich organizmy reagują w zależności od sposobu jedzenia.

Okazało się, że osoby, które dłużej przeżuwały potrawy wydzielały mniej greliny, powstającego w żołądku hormonu pobudzającego apetyt. Za to wytwarzały więcej hormonu CCK, który działa odwrotnie – zwiększa uczucie sytości.

Przeżuwanie żywności nie miało natomiast wpływu na poziom glukozy we krwi oraz insuliny.

Adam Drewnowski, dyr. University of Washington Center for Obesity Research w Seattle twierdzi, że samo dłuższe przeżuwanie powoduje, że szybciej powstaje uczucie sytości, co może się przyczynić do zmniejszenia liczby spożywanych kalorii. Ale przyznaje też, że niezbędne są dalsze badania.

 Źródło: PAP

Chcesz wiedzieć więcej?

Czytaj publikacje ekspertów

odwiedź nasz blog