Słownik pojęć

Emulgator

Dzięki emulgatorom dwa składniki mogą zostać połączone. To, co szczególnie ważne jest wiedzieć – to to, że w zwykłych warunkach te same składniki nie poddadzą się połączeniu. Emulgatory tworzą emulsję. Właśnie one mają zastosowanie w kosmetyce.

Nadają produktom kosmetycznym odpowiednią konsystencję. Dzięki temu np. właśnie Twój krem jest taki, a nie inny. Emulsje to będzie olej w wodzie lub woda w oleju. W tym pierwszym, głównym składnikiem będzie olej. W tym drugim natomiast woda. Przykłady produktów, które zawierają emulgatory to – kremy, pasty do zębów, lotiony, mydła w płynie. Warto wiedzieć więcej o nich.

Główną ich funkcją, to co jest ważne, jest funkcja estetyczna. Dzięki również nim aplikacja jest łatwa. Dobry emulgator również powinien spełniać odpowiednie cechy. Będą to brak zapachu, brak toksyczności oraz brak reaktywności w stosunku do składników emulsji. Przede wszystkim również zapobiegają zjawisku inwersji. Warto również wymienić w tym miejscu – najważniejsze emulgatory. Będą to cerezyna, bentonit, euceryna, cholesterol, lanolina, lecytyna, guma arabska, sole kwasu oleinowego, estry okysetylenowe i oksypropylenowe kwasów tłuszczowych i alkoholi wielowodorotlenowych.

 Płatność ratalna