Sól piękności szkodzi!

Czy Wy też jesteście fanami tego białego kryszału? Czy prawdą jest, że spożywanie soli negatywnie wpływa na urodę?

Zacznijmy troszkę na temat zdrowia

Statystyczny Polak spożywa codziennie prawie 11 gramów soli. To ponad dwa razy więcej, niż przewidują zalecenia WHO. Nadmierne spożycie soli szkodzi zdrowiu, a co za tym idzie – również urodzie.

 Zalecane przez WHO spożycie soli to najwyżej 5 gramów na dzień. Spośród krajów europejskich tak niskie spożycie ma tylko Cypr. Jak wynika z przedstawionych przez dr Ewę Rychlik z IŻŻ danych, pomiędzy rokiem 1998 a 2012 spożycie soli w Polsce spadło z 15,11 do 10,91 grama. Sól spożywcza (chlorek sodu) jest obecna niemal w każdym daniu i większości przetworzonych produktów spożywczych. Z produktów przetworzonych pochodzi od 40 do 80 proc., podczas gdy sól dodawana podczas gotowania i dosalania przy stole to 20 do 60 proc. Zmniejszając spożycie soli o 6 gramów na dobę można by zmniejszyć liczbę udarów o 24 proc, a zawałów o 18 proc. W przypadku nadciśnienia przy takiej redukcji można zmniejszyć dawkę leków lub całkowicie je odstawić.

A teraz „sól piękności szkodzi”

Pokarm bogaty w sól zatrzymuje wodę w tkankach. Wyobraźcie sobie, że tylko 9 gramów soli zatrzymuje aż około litra wody w organiźmie!

Przede wszystkim tworzą się obrzęki…..Nie łudź się, że nadmiar soli nie wpłynie na zatrzymanie wody w organiźmie. 

Obrzęki nóg, nieestetyczne teleangiektazje są najczęstszą przyczyną nadmiaru białego kryształu w diecie.

Ponadto tzw. „worki pod oczami” mogą znacznie się powiększać po słonej żywności. Ich przyczyną jest zaleganie limfy pod powiekami dolnymi.

Warto jeszcze wspomnieć o cellulicie obrzękowym zw. inaczej wodnym. Pojawia się zazwyczaj u osób szczupłych z tendencją do niskiego ciśnienia, zaburzeń hormonalnych i z niedoczynnością tarczycy. 

Wniosek nasuwa się jeden: ograniczcie sól do zera, a jak się nie da to chociaż do minimum.

W sprawie ograniczenia soli: kilka cennych uwag

  • Sól kuchenną zastąp ziołami lub przyprawami naturalnymi.
  • Wędliny zastąp pieczonym lub gotowanym mięsem.
  • Nie kupuj soków warzywnych, zrób je samodzielnie w domu.
  • Zmniejsz próg słoności przez radykalne odstawienie soli na kilka dni.
  • Ogranicz sery wiejskie, sery typu feta, oscypki.
  • Schowaj solniczkę.
Powodzenia!

Chcesz wiedzieć więcej?

Czytaj publikacje ekspertów

odwiedź nasz blog