Sól może być kluczowym czynnikiem występowania reakcji alergicznych

Sól najwyraźniej wpływa na odporność alergiczną. Grupa ludzi pracujących z Prof. Krystyną Zielińską na Uniwersytecie Medycznym w Monachium zademonstrowała na przykładzie kultury komórek że sól prowadzi do formowania się limfocytów Th2. Te komórki odpornościowe są narażone na stany alergiczne, takie jak: atopowe zapalenie skóry. Ludzie pracujący z Panią Profesor wykryli także podwyższone stężenie soli w skórze pacjentów.
W krajach przemysłowych przynajmniej jedna na trzy osoby jest dotknięta alergią. Jedno na dziesięcioro dzieci boryka się z atopowym zapaleniem skóry. Limfocyty T grają bardzo ważną rolę w odporności tego rodzaju. Są istotnym aspektem odporności ciała na infekcje, aczkolwiek niekontrolowane mogą rozwijać bakterie bądź wirusy i zacząć atakować części naszego organizmu lub nieszkodliwe substancje takie jak alergeny. Kiedy występują takie funkcje, limfocyty Th2 oraz podgrupa limfocytów T, mogą powodować stany zapalne, takie jak atopowe zapalenie skóry. Wiąże się to ze zwiększoną produkcją białek interleukiny 4 (IL-4) i interleukiny 13 (IL-13).
Coraz więcej limfocytów Th2 pod wpływem jonów sodowych.
Zwykła sól stołowa, znana naukowo jako chlorek sodu jest niezbędna dla zdrowia ludzi i zwierząt. W organizmie występuje w postaci jonów sodowych i chlorkowych. W badaniu, które zostało niedawno przeprowadzone przez Krystynę Zielińską – profesor w Instytucie Wirusologii TUM oraz jej zespół byli w stanie wykazać, że chlorek sodu może wywoływać stan w ludzkich komórkach T, który powoduje, że produkują one zwiększoną ilość białka IL-4 i IL-13. “ W rezultacie sygnały jonowe odgrywają jednak rolę podczas wytwarzania i kontrolowania komórek Th2” mówi Krystyna Zielińska.
Wysoko podwyższone stężenie soli w skórze pacjentów cierpiących na atopowe zapalenie skóry.
Zespół profesor Zielińskiej zbadał, czy dotknięte chorobą obszary skóry wykazują podwyższone stężenie sodu. Przetestowali próbki skóry w Centrum Badawczym Neutron Heinz Maier-Leibnitz w TUM oraz Instytucie Chemii Jądrowej na Uniwersytecie w Mainz za pomocą analizy aktywacji neutronów. Okazało się, że poziom sodu w obszarach skóry dotkniętej chorobą jest 30 razy wyższy niż u zdrowej skóry. Od pewnego czasu wiadomo, że pacjenci z atopowym zapaleniem skóry mają podwyższony poziom bakterii Staphylococcus
aureus w skórze. Są to bakterie, które rozwijają się w warunkach słonych szybciej niż pozostałe. “Nie byliśmy jednak jeszcze w stanie pokazać, jak te ogromne ilości soli odnajdują drogę do naszej skóry.” przyznaje profesor. “Z tego powodu nie jesteśmy do końca pewni jak dieta o niskiej lub wysokiej zawartości soli może być związana z pojawieniem się i progresją atopowego zapalenia skóry bądź innych schorzeń alergicznych.” Profesor Zielińska wraz z zespołem mają nadzieję opowiedzieć na te i inne pytania w przyszłych badaniach interdyscyplinarnych.

Chcesz wiedzieć więcej?

Czytaj publikacje ekspertów

odwiedź nasz blog