Co jeść, aby pięknie wyglądać? KIlka przydatnych wskazówek.

O prostym i skutecznym sposobie na piękny wygląd marzą chyba wszyscy. Niestety, takowy zdaje się jeszcze nie istnieć. Możemy jednak zrobić wiele, aby pomóc naszemu organizmowi w pozytywnych procesach poprawiających kondycję naszej skóry i pozwalających na jej właściwą regenerację. Do takich działań zaliczamy stosowanie odpowiednich preparatów kosmetycznych, aktywny tryb życia oraz stosowanie zbawiennych zabiegów medycyny estetycznej. Tymczasem pomóc może także codzienna udoskonalenie naszych nawyków żywieniowych, które odgrywają niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu naszego ciała i jego wyglądzie. Co zatem jeść, aby pięknie wyglądać?

Woda przede wszystkim

Najważniejszym nawykiem, który warto w sobie wyrobić jest odpowiednie nawodnienie. Odpowiednia ilość wody pozwala na wypłukanie z organizmu toksyn oraz zapobiega przesuszaniu się cery. Staraj się codziennie przyjmować 2 litry wody dziennie, co powinno stanowić odpowiednią dawkę dla przeciętnego dorosłego człowieka. Możesz również w prosty sposób sprawdzić, czy jesteś odpowiednio nawodniona szczypiąc się w wierzchnia skórę dłoni. Jeżeli szybko się nie wygładzi, to znaczy, że czas na szklankę wody.

Unikaj cukru

To z pewnością przyniesie wiele korzyści nie tylko dla twojej wagi, ale także dla kondycji cery. Cukier może prowadzić do rozregulowania gospodarki hormonalnej co prowadzi do powstawania trądziku. Dodatkowo, podobnie jak sól, zatrzymuje wodę w organizmie czym przyczynia się do powstawania opuchlizny oraz osłabia produkcję włókien kolagenowych, tak ważnych w przypadku chęci zatrzymania młodzieńczego wyglądu.

Kawa też idzie w odstawkę

Kofeina, która znajduje się w kawie powoduje matowienie i szarzenie skóry oraz przyczynia się do otwierania jej porów, co zaburza właściwy koloryt naszej cery. Zatrzymuje również, tak jak sól i cukier, w naszym organizmie wodę co utrudnia mu oczyszczenie się ze szkodliwych toksyn. Dlaczego zatem nie zastąpić jej czymś bardziej zdrowym?

Mniej tłustych potraw

To właśnie one mogą odpowiadać za brzydkie wypryski i zaczerwienienia na naszej twarzy. Zmiany trądzikowe nie są przyjemne, dlatego warto następnym razem zrezygnować z tłustej potrawy na rzecz warzyw bogatych w tak potrzebne witaminy.

Witamina E

Można ją znaleźć w rybach, jagodach, orzechach i migdałach. I warto jej szukać bo wpływa pozytywnie na wspomniane już wcześniej włókna kolagenowe oraz zmniejsza negatywny wpływ promieni UV.

Witamina C

Powinien to być kolejny ważny składnik naszego jadłospisu. Witamina C wpływa na prawidłową produkcję kolagenu, podstawowego składnika naszego pięknego i młodzieńczego wyglądu. Jej właściwy zasób w organizmie zapobiega również nieestetycznym przebarwieniom skóry. Dodatkowo działa antyoksydacyjnie  i poprawia naszą odporność, tak ważną w obecnych czasach.

Betakaroten

Na koniec równie dobrze znany element naszej diety – betakaroten. Znajdujący się głównie w marchewce składnik ma pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry. To on nadaje jej efekt opalenizny, oraz podobnie jak witamina C wspomaga proces produkcji kolagenu.

Chcesz wiedzieć więcej?

Czytaj publikacje ekspertów

odwiedź nasz blog